Reisverhalen


logo van Twin-travel

Regelmatig ontvangt Twin-travel verslagen van de reizen, die wij organiseren. Daarnaast staan er wel eens berichten in de krant over onze organisatie. Hieronder een overzicht van deze verslagen en berichten.
Verslag van een culturele dag naar Amersfoort, 21 januari 2009We waren met 8 blinden/slechtzienden en 7 begeleiders. Een begeleider kon op het laatste moment niet komen, maar dat loste zich vanzelf op door 2 op een te gaan lopen; dat ging allemaal goed. De weergoden waren ons goed gezind: het was de hele dag droog!

Fred Kan uit Amersfoort begeleidde ons van het begin tot het eind en deed dat heel goed en prettig. We liepen eerst naar de Koppelpoort, waar ons door een gids van het plaatselijk gilde werd verteld over de functie van die poort in de Middeleeuwen.

’s Ochtends werd het waterschot wat in die poort hing omhoog getrokken en ’s avonds liet men het weer in het water zakken, zodat er niemand de stad meer in kon. Daarvoor gebruikte men 6 gevangenen, die dat deden door in een immens groot rad te lopen, vandaar de uitdrukking “raddraaier”. Onder ons waren er wel 6 mensen te vinden die voor raddraaier wilden spelen. Ze kregen een heus Raddraaier-certificaat.

Nadat we koffie hadden gedronken zijn we naar het Mannenhuis gelopen, waarvan naast een kapel een slaapzaal behouden is gebleven uit het Sint Pieters- en Bloklandgasthuis. Er was een expositie aan de gang, waardoor alle bedsteden waarin de mannen destijds sliepen, verborgen waren achter de panelen waar de schilderijen op hingen. Maar voor onze groep was even en paneel weg gehaald, zodat we toch konden zien hoe die mannen zittend sliepen, met z’n tweeën één bed delend!

De expositie was van Henk Helmantel, de “kunstenaar van het jaar”, die veelal stillevens maakt; ze waren zo helder van kleur en het leek of de zon scheen op de doeken, zodat ook een paar mensen die nog wat konden zien er van konden genieten. En de begeleiders natuurlijk ook.

Tenslotte hebben we een flinke wandeling gemaakt door de prachtige stad. Fred had een zeer nieuwsgierig gezelschap en dat stimuleerde hem om nog meer te vertellen dan hij uit zichzelf al deed. Het waren boeiende en interessante verhalen en de stad heeft prachtige oude gebouwen die we konden zien en ook vaak voelen.

Kortom, toen we op het station werden afgeleverd, even na 4 uur was iedereen berenenthousiast!Pien Kuijpers
Terug naar het overzicht


Terug naar boven

Terug naar index-pagina

Reageer